Összes oldalmegjelenítés

2013. október 20., vasárnap

Borok a Lehel téren


Merlot, Csopaki Olaszrizling, Etyeki Pinot Noir, Balatonmelléki Szürkebarát, Nagy Somlói Juhfark


A Lehel téri piacon két helyen is jó minőségű folyó borokat lehet vásárolni. Egyik ilyen hely a Borkút kereskedés, ahol különféle pincészetek borait lehet megkóstolni, a másik pedig a budafoki Lics pincészet finom termelői borai.

Borkút: A piac egyik kis sarkában tartályok sorakoznak, melyekben különféle borok tartózkodnak.


A Cég 2002-ben alakult, kizárólagosan magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működik. Fő tevékenységük termelői bor értékesítése, melyet "Borkút" formációban végez. Ez azt jelenti, hogy a termelőtől hetente vásárolt friss lédig kiszerelésű minőségi borokat 150-200 literes rozsdamentes henger alakú tartályokból, töltőpisztollyal töltik a vevők által hozott palackokba, de ők is biztosítanak műanyag palackot igény esetén. 

E formációban üzleti körülmények között Magyarországon elsőként ezen cég végez ilyen értékesítési tevékenységet. A bor ilyen típusú árusításának "know-how"-ja levédés alatt áll. A tevékenység fantázia neve "Borkút", mely az értékesítési helyre utaló előnévvel rendelkezik, pl.Lehel Borkút a Lehel Vásárcsarnokban, Lőrinc borkút a lőrinci piacon, Csepel borkút a csepeli csarnokban. 

A bor értékesítés általuk megvalósított módja a vevők körében igen kedvelt, mert a hordókból történő közvetlen töltés a termelőt a vásárló közelébe hozza. A fentiek alapján történő értékesítés, jellegéből adódóan környezetbarát is, mivel a vevő által hozott, illetve a náluk vásárolt palackok többször felhasználhatóak, így az azok gyártásából, szállításából adódó környezeti terhelés nem számottevő, ellentétben az üveges borokéval, ahol az üveg, a dugó, a csomagolás, előállítása és ezek szállítása jelentős tényező.

Jelenleg három üzletükben végeznek fenti módon borértékesítést, a Lehel a Lőrinci, valamint Csepeli Vásárcsarnokban. Fenti üzleteinken Badacsony és környékén termő szőlőből előállított úgynevezett oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, minőségi borokat értékesítenek. Üzleteikben 6 fajta minőségi bort árusítanak, mely borok üvegpalackban is kaphatóak.


Mi ott jártunkkor októberre való tekintettel egy  11,8-s alkoholfokú Olaszrizlinget vásároltunk, amely a Varga pincészettől került a kereskedésbe. Az igazat megvallva azért maradok a palackos boroknál.



Lics pincészet: a pincészet egy nagy hordót helyezett ki a piacra, ami egyben az árusító bódé is. Innen kínálják a folyó borokat már 380 Ft/L áron. A pincészetet az idei Budafoki borfesztiválon már volt szerencsém megismerni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...