Összes oldalmegjelenítés

2017. november 30., csütörtök

„Arcot a Bornak” - A Vino Piano új kampánya - 2017.11.28






A VinoPiano Borbár lelkes csapata által szervezett új projektjének bemutatójára voltam hivatalos, amely esemény az „Arcot a Bornak” nevet kapta.


A borkóstolással egybekötött rendezvényen megjelent borászokkal személyesen és kötetlenül lehetett beszélgetni boraikról.


Az estét Nádas Szilárd pezsgőjével kezdtük, amely egy évjárat nélküli pezsgő. 2/3-a 2014-es  Viktória gyöngye, 1/3-a Olaszrizling Rajnai Rizling házasítás.


A welcome drink elfogyasztása után pedig elkezdődhetett a kötetlen boros este.



Homoky Dorka - Tállya

Dorka 2012 óta művel és készít bort Tállyán. Nála a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Ebben nőtt fel, ez vette körül gyerekként. Sokáig nem érdekelte a borászkodás, ezért elment filmelméletet és filozófiát tanulni. Viszont egy kis idő eltelteltével a bor elkezdte visszavonzani. Kóstolt és tanult, bejárt sok borvidéket, megismert sok borászt, végül hazament.


A szülei mellett és támogatásukkal, de saját elképzelések mentén, önállóan kísérletezik házasításokkal. A bölcsész szak elvégezése után, most elkezdte a szőlész-borász képzést. Célja most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül a lehető legtermészetesebben.
Borait a nagyközönségnek gyakran bemutatja különböző rendezvényeken, mint Pesten, mint vidéken.



Nyolcas Ádám - Eger


Nyolcas Ádám Egerben született. Eddigi élete nagy részét nem szülővárosában töltötte, de az idő múlásával fokozatosan térhetett vissza Egerbe, ahol immár másfél éve szerencsére teljes egészében a szőlőhöz és a borhoz köti az élete.

Édesapja, Nyolcas Tamás verpeléti születése révén törzsgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. 1981- ben el is telepítette az első tőkéket a Pajdos dűlőben, majd 1983-ban a Marinkában az Ottonel Muskotályt.
Egészen 1992-ig tartott ez az időszak és még több saját szőlőt is művelt, de mivel más városba költöztek azoktól megvált és csupán csak ez a két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince ostoroson, ami a mai napig is megvan és a most kóstolható borok egésze ott érett a palackig.

Ám ez a két szép ültetvény, a sok hazalátogatás és a pince elég alapot adott arra, hogy a 2000- es évek elején édesapja visszavegye az addig bérművelésbe adott területeket és hobbi szinten elkezdjen vele foglalkozni, ekkor vitte ki Ádámot először a szőlőbe 12 évesen. 2003-ban vásároltak új területet, a Síkhegyen, ahova egy Franciaországból hozott klónt, Merlot ültettek, a 2009-es volt az első év, amikor már komoly minőségi termést tudtak róla szüretelni, illetve megvásárolták a mellette lévő idős leányka ültetvényt, amit azóta felújítottak és szebben tündököl, mint valaha. Azóta minden nyár és rengeteg hétvége a szőlőben telt és kezdetét vette az a lassú folyamat, aminek köszönhetően 2012-ben úgy érezték, hogy megértek (és a borok is) arra, hogy bemutatkozzanak a hazai bort kedvelő és fogyasztó társadalom előtt.




Barcza Bálint  - Somló

A Barcza pincészettel az idei Somlói Juhfark ünnepen volt szerencsém találkozni.



A pincészet Somló déli oldalán a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részén is rendelkeznek szőlőterületekkel. Összesen öt hektáron gazdálkodnak, melynek egy részét bérelik.
Családjukban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom — egy korabeli térkép — tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon.
 

Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség.
Rokonaik a mai napig foglakoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen.
Bálint családjának anyai, Fazekas ága a Somló lábánál, Somlóvásárhelyen él, és megélhetését generációkon keresztül a szőlő biztosította. Az egykori Vallás Alapítvány borászati feladatait Bálint ükapja és testvére látták el. Ők voltak a környék első szakképzett vincellérei.



Nádas Borműhely - Etyek



Nádas Szilárd 2009-ben örökölte meg nagyapja földjét és itt kezdett gazdálkodni. 
Két és fél hektár saját szőlője mellett - főleg a rosé és vörösborok esetében - vásárolt alapanyagból is készít bort. Számos fajtával dolgozik és kísérletezik. 


A fehér címkés Nádas-borok tartályban erjednek és érlelődnek, a fekete címkés borok erjesztésében és/vagy érlelésében már a hordó is szerepet kap. 


A bodrogkeresztúri Tokaji Borecetmanufaktúrával folytatott együttműködés gyümölcseként a saját borokból készült boreceteket is lehet kapni a pincénél.



A nedűk mellett a a VinoPiano kínálatában kapható tapas tálak is bemutatkoztak. Az alapanyagokat a Pancs Gasztroplaccról szerzik be a borbár dolgozói.



Homoky Dorka, Rattner Réka, Barcza Bálint, Nádas Szilárd, Nyolcas Ádám, Nyulasi Gábriel

Mindenképp előremutató ezen kezdeményezés a Vino Piano borbár részéről hiszen így a fogyasztó találkozhat a borásszal, a borász pedig a fogyasztóval közvetlenül ismerkedhet.

A fogyasztó reális képet kaphat az elfogyasztott borról, felteheti az őt érintő kérdéseit, a borász pedig közvetlen visszajelzést szerez a borairól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...